Är du förberedd på problem?

En plan som inte testats är ingen plan:

I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand.
Konfucius (555 f.Kr-479 f.Kr)

Jag har lagt ut mycket information i molnet, jag har backup, jag har lösenord i huvudet. Ändå – med macbooken på reparation så dyker det upp massa småproblem: något installerat bankcertifikat som behövs, något lösenord man sällan använder (som nyckelhanteraren normalt kommer ihåg), några filer som saknas, bilder som jag skulle mailat iväg men inte hann och så vidare. Och då var det ändå en planerad reparation som jag hann förbereda.

Ännu värre är det med krisplaner och backuprutiner som skapas på företag: sällan testade, sällan information förankrad. Och sen blir man besviken för att det inte fungerar.

Att skapa krisplan är mycket större och viktigare än man tror och det räcker inte med nedskrivna eller överenskomna rutiner. Det måste testas och skruvas och sen genomföras regelbundet, annars fungerar det inte när det behövs. Hellre en enkel men fungerande plan som kan genomföras (och används) än något komplicerat som ger bästa slutresultatet men som inte fungerar och som det bär emot att testa.