Sök i nuet

Bästa sättet att söka på vad som händer “just nu” är inte Google utan Twitter Search.

Twitter kunde man från början bara skriva sina meddelanden och med hjälp av API:t fanns några kringtjänster. En av dessa var Summize: en sökfunktion ovanpå Twitters innehåll. De var inte först men gjorde det bäst. I juli 2008 så köpte Twitter Summize: fem utvecklare och en sökmotor som samma dag som affären offentliggjordes bytte namn och utseende till Twitter Search.

Vad är kul på TV just nu? Sök på “Written in Svenska” och ordet TV. Bom!
Vad sägs i Stockholm? Sök “Near this place Stockholm within 5 km“. Bom!
Allting som sägs från och till Malena Ernman? Sök på “Malena_Ernman”. Bom!

Och så vidare… Med avancerat sök går det att vara detaljerad med ord/fraser, människor, platser, tidpunkter och attityder. Och i sökträffarna finns sekundgamla tweets med. Vi snackar s-e-k-u-n-d-e-r!

Enklaste sättet att hålla sig uppdaterad mobilt är att ladda ner “Summizer” i App Store. Antingen gratisversionen (begränsad till två sparade sökningar) eller betalversionen för 22 kr.

Förslag: skapa några sökningar om dig, dina intressen, din omgivning och ditt arbete och håll koll. Du kommer bli överraskad av träffarna.

En stor del av värdet i Twitter finns i deras sök och det lär komma många fler kringtjänster byggt på sökmöjligheterna framöver.

Tags: , , , , ,