Pubsubhubbub – RSS i realtid

De som tror att RSS är dött måste tänka om för nu kommer en pusselbit som saknats: RSS som notifierar i realtid. Under sommaren har protokollet (Publish/Subscribe) Pubsubhubbub lanserats och namnet allena låter som ett skämt men konceptet är efterlängtat. Det som saknats tidigare är ett sätt att snabbt få besked när något är publicerat. “Pull” i all ära men det är inte snabbt såsom mikrobloggar eller chat. En enkel beskrivning av Pubsubhubbub:

Protokollet är skapat i sin första version av personer från Six Apart (Movable Type/TypePad) och Google. Det system som publicerar skickar en notifiering till sin server som i sin tur skickar notifiering till prenumererande servrar som i sin tur skickar till slutanvändaren. Möjligheterna är stora. Istället för ett “realtidsnav” (till exempel Twitter) sprids funktionen ut till vilken service som helst – “alla får vara med och leka”. Inlägg publicerade i en mikrobloggstjänst skulle kunna läsas i en annan (publicerat i Twitter, läst i Bloggy och så vidare). Federerat och spritt. Samma sak gäller för all typ av publicering.

Google har ett strategiskt intresse. Ifall de kan koppla in sig på hubbar och i realtid få in innehåll i sitt index kommer de bli ännu bättre än Twitter på realtidssök (“The Pulse Of The Planet”). Andy Smith som håller i Jaikuengine på Google är en av dem som är intressent vad det gäller pubsubhubbub (han står t.ex. med som projektägare på sidan för referensimplementationen) (via Jonas Nockert).

Det finns en exempelinstallation av Pubsubhubbub hos Google men vem som helst kan sätta upp en.

Google Reader har implementerat pubsubhubbub för Shared Items – de uppdateras alltså direkt när du delar.

Till WordPress finns det en plugin som aktiverar Pubsubhubbub. Den kan använda vilken hub som helst men ifall du inte anger någon så använder den Googles referenshub. Andra publiceringssystem lär hänga på.

Det finns en liknande lösning som heter RSS Cloud som bland annat Dave Winer (tidig bloggare och RSS-uppfinnare) står bakom, också lanserad nyligen.

Vi kommer höra mer om de här lösningarna framöver, men framförallt kommer det påverka hur vi använder våra tjänster och vad de innehåller.

PS. Den här bloggen pingar Googles hub med hjälp av WP-pluginen.

Tags: , , , , , , , , , ,