Skala upp din kapacitet (på din webbplats)

Du har byggt en webbtjänst och genom att använda LAMP (Linux-Apache-MySQL-php/java) har du kommit billigt undan. Eller du kanske har använt en kommersiell produkt – det spelar ingen roll. Trafiken växer och det är dags att skala upp plattformen. Då är det här bra byggstenar att använda:

Varnish
http-accelerator – placeras mellan besökarna och webbservern och avlastar webbservern. Genom att konfigurera regelverket, till exempel filändelse, sökväg eller länkinnehåll, cachas olika objekt olika länge. En bild kanske fyra timmar, en startsida 30 sekunder och ett stylesheet två timmar. På frekvent levererade objekt som en startsida eller vinjettbilder ger även korta cachetider stor avlastning på webbservrarna. “Never been Slashdotted yet…” – läs bra genomgång här (pdf).

Pen
Lastbalanserare – sprid lasten på en inkommande adress mellan flera olika IP-nummer/servrar. Används när du går från en till fler webbservrar och behöver fördela lasten jämnt.

OSCache (java)
Avancerad funktionalitet men lättanvänt. Taggar används för att spara sidor, objekt eller annan output i minnet (eller på disk). När cachen ska uppdateras bestämmer du själv (efter viss tid, vid event etc.). Bra produkt, men användarforumet verkar de inte ha koll på.

Memcached
En objektscache som avlastar databasen. Genom att vara distribuerad ser den till att alla servrar kan ha tillgång till samma objekt. Minskar trafiken till databasen och gör dynamiskt innehåll snabbare. Största installationen är troligtvis Facebook. Används om du har mer än en server som webbserver.

Samtliga produkter är open sourcade men fungerar även med kommersiella plattformar.

 • http://utvbloggen.se Jonas

  QuickCache (jpcache) verkar poppis också: http://quickcache.codeworxtech.com/

 • per åström

  Tack för det! Har du testat det själv?

 • http://networkers.se/?p=112 Fredrik Nygren

  @Jonas: Problemet (beroende på hur man ser det) är väl att QuickCache bara verkar ha stöd för PHP. Varnish är oberoende av programspråk. Inom området PHP-cache har jag själv god erfarenhet av exempelvis http://pear.php.net/package/Cache

 • Johan Möller

  Installerade Varnish på min Mac Mini hemma på skoj häromdagen. Tog en timme att kompilera och få detaljerna på plats, sedan var min WordPress cachad och klar. Otroligt enkelt och snyggt.

  Tyvärr har jag en cache hit rate på 2% men det beror nog på den låga trafiken och inte på Varnish 😉

 • per åström

  Då kan du sova lugnt och veta att din blogg klarar av en sådär tre-fyrsiffrig trafikökning.

 • Pingback: WP Super Cache – för användarens skull — jardenberg unedited