Två nya kameratester (och vikten av recensioner)

Kliver man in i systemkameradjungeln utan erfarenhet, förutfattade meningar eller investeringar i objektiv eller tillbehör sedan tidigare måste man börja någonstans. Och recensioner på nätet finns det gott om. Digital Photograpy Review till exempel är populär. De blev uppköpta av Amazon maj 2007.

Tidningen M3 har gjort ett nytt test i segmentet som innehåller Nikon D40x, Canon EOS 400D, Pentax K10D, Samsung GX10 (som är en klon av Pentaxen) och Olympus E510. M3 – Stort test: Bästa systemet under 8000 kr! Vann gjorde Samsung “med ett hårstrå” över Pentaxen. Bästa köp blev Canon EOS 400D.

Wired har testat fyra kameror (Nikon D300, Pentax K20D, Canon 40D, Olympus E-3) ur prisklassen ovanför M3-testets kameror men utser ingen vinnare. Wired Sharp Shooters: Four Fantastic Prosumer DSLR Cams, Tested and Rated.
Betygen blev:
1. Nikon, 9/10
2-3. Pentax och Canon, 8/10
4. Olympus, 6/10

Ganska blekt test vilket även diskuteras i artikelkommentarerna (där även fullformatsensor-diskussionen dyker upp). Men som sagt – ska man köpa så läser man allt!

Fullformatsensor på DSLR-kameror (Digital Single Lense Reflex) är nästa stora utvecklingssteg och diskuteras flitigt i fototidningar och forum. Fakta om sensorer här (Wikipedia-länk).

Jag gillar svenska Fotosidan. De har en bra avdelning med användarrecensioner både av tillbehör, kameror och objektiv. Det var när jag läste den här recensionen jag bestämde mig för Pentax K10D:

Väldigt gediget bygge, helt klart kvalitet. Kameran känns som en förstenad tyrannosaurusbajskorv ingjuten i gummi.

Oemotståndligt!