linkr.se (RSS, KIS och konsten att utföra)

En idé är sällan unik, det handlar om utförandet. Det blev extremt påtagligt för mig igår: i frisim.com’s utvecklingsblogg läste jag ett inlägg om sajten nettopp.se (grymt coolt namn!) och de amerikanska förebilderna. Någon (Clas på Frisim) hade läst mina (inte så unika) tankar… Och håll med om att de liknar den här skissen på pricken:

linkr.se - utkast

Skissen gjorde jag i höstas inspirerat av netvibes.com (som jag inte blivit vän med) och ichigo.se (som är för plottrig). Jag ville ha en enkel avskalad startsida som visar RSS-flöden. Det gick så långt (eller kort) att jag köpte linkr.se (lagom webb2.0-igt namn) och labbade med magpierss för att hämta feeder.

Övriga funktioner på listan:
– katalog med flöden (kategoriserad)
– möjlighet att lägga till valfria flöden utöver katalogen
– möjlighet att byta plats på flöden på sidan
– inloggning för personifiering och administrering
– publika sidor med egen url (per.linkr.se)
– “mammasäker” – alltså extremt lättanvänd (mer Blocket än Ebay)

Det finns mycket verktyg för RSS men få som är riktigt riktigt enkla. Däri ligger en utmaning.

Eftersom mina utvecklarkunskaper är begränsade kom jag inte längre än en sida med feeder (utan databas). Och där någonstans rann det ut i sanden… Jag tyckte för många funktioner saknades och min magkänsla sa att sidan var för banal att ens lägga ut.

Slutsatser, och de gäller inte bara här:
– lansera det som är klart (kostnaden är minimal)
– låt någon annan bedöma om det funkar
– ta bort saker från listan, skala bort
– enkelt ÄR bra
– so what om det är banalt

Så – någon som vill hjälpa till att färdigställa? Jag har fler skisser och tankar kring hur det ska fungera och dessutom tänkt om lite. Skicka ett mail!

Mer inspirerande enkelhet: Instapaper – enkel och bra. Löser delvis problemet med att det alltid finns mer att läsa än det finns tid (och att när tiden finns vet man inte vad det var man skulle läsa).