Mobiltelefoni är en egenskap, ingen produkt

Från början var mobiltelefonen en telefon. Sen utrustades den med SMS, kalender, kamera och fler funktioner och blev till det verktyg som vi har idag.

Nu sker utvecklingen från andra hållet: du har någonting och sen tillsätter du “mobiltelefoni” och får något nytt.

Själva mobilchipet i en mobiltelefon är stor som ett frimärke och några millimeter högt och går att montera lite varstans.

Ta en liten dator och montera mobilchip och vips har du iPhone. Nästa generations bärbara datorer har förmonterade 3G-chip så vi slipper puckarna och ändå kan vara uppkopplade överallt.

Att ha en kamera som är uppkopplad överallt är också kul och de har de flesta redan i dag – i mobiltelefonen. Nokia är dessutom världens största kameratillverkare, större än både Canon och Nikon. Nu vill jag ha systemkameran uppkopplad.

Garmin tillverkar GPS-er men har nu en Nüvifone, en GPS du också kan ringa med.

Fotoram + mobilchip = fotoramar som uppdaterar sig automatiskt med bilder från Flickr eller andra bildtjänster över nätet. Perfekt julklapp till mormor, morfar, farmor och farfar.

Det finns larm att sätta på bilar och motorcyklar som ringer hem och talar om var den är. Bra när tjuvar är framme.

Det finns mycket mer stort och smått att koppla upp: kylskåp, radioapparater, settopboxar och hela hemmet (fjärrstyrning och övervakning). Med nya IPv6-standarden finns det dessutom IP-nummer (internetadresser) så det räcker (2128 adresser, ungefär 5×1028 = 50.000.000.000.000.000.000.000.000.000 till var och en av jordens invånare).

Det är en spännande tid.