Ång-TV i moderna enheter

Mitt problem (som tittare) med linjär broadcast-TV (“vanlig TV”, “gammel-TV”, “ång-TV”) är att jag missar det intressanta, oftast. Inte så mycket “vad man vill, när man vill, var man vill” som att se innehåll i Play-tjänster, hyra eller ladda ned.

För att komma runt det har jag testat använda Elgato EyeTV 410 som är inkopplad till en Mac Mini som i sin tur är inkopplad till tjock-TV’n. Elgato-boxen är inkopplad till en vanlig TV-antenn och tar emot digitala marksändningen (Boxer) och fungerar också med programkortet så att även det låsta utbudet görs tillgängligt. Elgato-programmet i datorn (“EyeTV 3“) har sen stöd för inspelning, uppspelning och lite annat, bland annat uppspelning via lokalt nät eller internet. Så med en app i iPhonen eller genom att surfa till en vanlig webbsida (mobilanpassad) så kan man se samma sak i telefonen som man kan se i TV’n (både via wlan och 3g). Dessutom kan man byta kanal och man ska också kunna slå på inspelning ifall man vill se det senare.

Med Airvideo – som jag tycker är en riktig “Wow-upplevelse” kan man se inspelade filer som man har sparade på datorn (i många olika format).

En annan fördel med mjukvaru-TV är att man kan uppgradera den. Elgato utnyttjade det när de som första box-tillverkare släppte en uppdatering i juni med “Vuvuzela-filter” för att minska det störande ljudet under VM-matcherna. Det filtrerade inte bort allt men det visar ändå på möjligheterna.

Med lite trixande kan man alltså nå ganska långt i att se vad man vill, när man vill och var man vill även om ursprunget är linjär TV. Mest användbara funktionen med boxen för mig: att kunna se valfri linjär kanal var som helst live i telefonen. Det blir en extra TV i hemmet på det sättet.

Tags: , , , , , , , ,

  • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-08-09

  • Jens

    Airvideo var ett bra tips. Oslagbar app och ytterligare än anledning till att skaffa en iPad…

  • Jens

    Airvideo var ett bra tips. Oslagbar app och ytterligare än anledning till att skaffa en iPad…