En vecka med iPhone

Senaste veckan har jag använt en iPhone. Här är några intryck:

Hårdvara
Kompakt och gediget byggt. Och smidigare än jag trodde. Genialiskt med en knapp för ljud av/på.

Gränssnittet
Det är gränssnittet som gör telefonen. Andra telefoner känns flera år gamla i jämförelse. Att peta med fingrarna på displayen för att göra saker är enkelt och intuitivt. Både pappa (67 år) och Ella (3 år) kan hantera telefonen. Zooma ut och in är både praktiskt och coolt och när man gör det i webbläsaren tar zoomen (om man “dubbel-tappar”) hänsyn till tabeller och kolumner så man slipper scrolla i sidled. När man scrollar i adresslistan kan man antingen välja att göra det bokstav för bokstav eller att ge listan en “knuff” och så scrollar den av sig själv och tappar långsamt fart. Alla “kantlägen” fjädrar så man kan dra en bit för långt men då “studsar” ytan tillbaka. Måste upplevas. Både känslan och känsligheten är väl avvägd. Funktionen som gör att man kan tippa telefonen och få widescreen är…. grym….

Webbläsare och epost
Telefonen synkar över alla bokmärken från Safari så när man börjar skriva in en bokmärkt adress föreslås adresser (á la T9). Webbläsaren visar vanliga webbsidor och gör det bra. Antingen zoomar man in manuellt med tumme+pekfinger eller så “dubbel-tappar” man med fingret och kolumnen eller sidan zoomas in. Upplösningen skalas om on-the-fly. Snygg kantutjämning på bokstäverna. Nya länkar öppnas kan öppnas i nya flikar. Webbgränssnittet på Exchange-servern fungerar faktiskt bättre i iPhone än i vanliga Safari (och då är det en vanlig http-inloggning). Epostläsaren påminner mycket om Mail men är enklare. Saknar sökfunktion. För tillfället gäller BYOIC – Bring Your Own Internet Connection. 3G fungerar inte och utan det behövs wifi (med eller utan lösenord).

iPod, kamera och bilder
Bra kamera. Den stora skärmen gör det roligt att titta på bilder. Synkar utvalda foton med iPhoto så man kan ha mycket att titta på. Att bläddra mellan skivomslag i iPod (Cover flow) och i fotoalbumen är såå klockrent.

Andra applikationer
Kalendern saknar to-do-listan, eller så har jag inte hittat den ännu. Synkar med datorn så man kan lägga in events direkt och få över de i datorns iCal.

Slutsats
Spöar andra telefoner, men det är ingen rättvis match. iPhone är en liten dator med telefon-funktionalitet. Telefonen har redan seglat upp som den största aktören när det gäller mobila OS på nätet. Efter några månader (hockeyklubba-utveckling).

Som användare kan man glädjas, som konkurrerande telefontillverkare får man nog gå tillbaka till ritbordet. Det här är telefonen alla vill ha just nu och jag förstår varför. I morgon skickar jag den vidare till en ny, troligtvis lycklig, försökskanin. Jag kommer sakna den oerhört.

+
Gränssnittet och den stora skärmen
“All inclusive” – Telefon, SMS, musik, bilder, kamera, kalender, webbläsare, mail, adressbok, kartor i ett. I ETT!
De många små, små detaljerna som imponerar (att ljusstyrkan dämpas i mörkret, att displayen släcks när man sätter telefonen mot örat, känsligheten i pekskärmen, att kalendern ställer sig på aktuell tid direkt, att SMS visas som en konversation istället för med in-och-ut boxar mm).


Operatörslåst
Inte möjligt att installera program
Synkar inte via wlan, endast sladd?

För att se iPhone, kolla här.