I den bättre av världar (en procent eller mer)

För några veckor sedan bytte jag blöja på N (nio månader gammal) på en toalett på stan. Jag behövde blaska av rumpan med vatten men hur mycket jag än spolade så blev vattnet i kranen aldrig varmt. Tvärt om, det blev bara kallare och kallare desto mer jag spolade. Hon började skrika när jag tvättade med det kalla vattnet, och jag blev irriterad på att det inte fanns varmvatten.

Så fort vi var klara blev hon glad igen, med ny ren blöja och iklädd torra kläder.

Visst, det var lite jobbigt att tvätta med kallvatten.

Men.. Man har det bra när man upplever det som ett problem att det bara finns kallvatten i kranen men inte varmvatten. Större delen av jordens befolkning hade nog upplevt situationen tvärt om: WOW, det finns rent kallvatten i kranen.

Vi lever i den bättre av världar. Ett sätt att hjälpa de som har det värre är att dela med sig. Sedan några år tillbaka försöker jag regelbundet skänka minst en procent av mina nettoinkomster till välgörande ändamål (1% är 100 kr om man får ut 10.000 kr, 200 kr av 20.000 kr osv). Ingen stor summa, men det är skönt att veta att pengarna kan göra stor nytta på rätt plats. I förlängningen blir det en del pengar och kontinuerlig överföring (till exempel med autogiro) gör situationen stabilare för biståndsorganisationer som kan planera bättre.

Så, istället för att ge bort lite pengar runt jul för att det känns bra, eller skänka när humanitära katastrofer inträffar, börja bidra regelbundet. Det kommer kännas bättre och det kommer göra större nytta.

Om ni är några fler som hakar på blir det bättre hjälp till ännu fler!