Uppdaterad Frankenstein från Björn

Gränstöjaren Björn Falkevik har spelat in ett nytt klipp om sin ”Frankensteinkamera”. Kolfiber, specialkablar, 3G, trådlösa myggor, HD, livesändning och annat godis. Allt som behövs för livesändning och HD-inspelning on-the-go.

OB-buss enligt Wikipedia:

En OB-buss (Outside Broadcasting) är ett större fordon , varifrån man kan sända radio eller TV från en plats utanför en studio. Det kan vara från sportevenemang, festivaler, nyhetshändelser, etc.

En OB-buss innehåller vanligtvis sändare, redigeringsutrustning t.ex. mixerbord, samt ev. mottagare för att kunna sända ifrån området runt OB-bussen. Bussen får sin el antingen från egna batterier som omformas till nätspänning i bussen (vanligt vid snabba reportage t.ex. vid distanssporter), eller vid mer stationära evenemang via matning från strömuttag i närheten.

Vanligtvis sänder man via en antenn som är monterad på en teleskopmast på taket på bussen, men om täckningen är god kan man också sända via mindre antenner, mobilnätet eller via datanätverk.

Större radio- och TV-stationer använder specialbyggda lastbilar med hela redigeringsrum eller t.o.m. intervjustudior, medan det hos mindre radiostationer kan räcka med utrustning som placeras i passagerarsätet på en vanlig bil för att kunna sända samtidigt som man kör.

OB-buss i ny tolkning: ”Obsolet Buss”.

Tack Björn!