Så enkelt att till och med en IT-chef klarar av det

När Amazon/AWS den 9 januari lanserade AWS Management Console blev det så enkelt att börja använda EC2 att alla borde prova det (som på något vis vet vad det handlar om). Alla vi kommer beröras på ett eller annat sätt.

Här är några bilder för att hjälpa dig komma igång. I korthet handlar det om att skapa en Amazon-användare, registrera sig för tjänsten och sen starta en instans. Inget av stegen kostar (du betalar bara för den tid du har instanserna igång) och du behöver inte vänta på något.

Först, surfa till AWS-sidan och registrera dig.När du är registrerad så klicka dig vidare i navigeringen till kontrollpanelen “AWS Management Console”.

Sen får du signa upp dig igen, den här gången för att få tillgång till AWS Management Console.

Med det klart så klickar du på länken för att dra igång en instans (alltså en virtuell server)

Det finns många olika att välja emellan, jag väljer en Fedora LAMP-server för jag vet inte bättre. Den består iallafall av Linux, Apache, mySQL och php förkonfigurerat och klart.

En (1) instans tycker jag räcker och jag behöver inte high-CPU-modellen heller.

Någonstans här har jag hoppat över två steg: för att kunna logga in på servern behöver man skapa ett certifikat. Det laddas ner lokalt till datorn och när man sen loggar på med ssh så ska man se till att man står i katalogen där certifikatet ligger (skrivbordet eller Downloads-foldern?). Man ska också konfigurera brandväggsregler och det är också några klick som jag utelämnar. Port 80 och 22 är bra att ha öppna.

Din nya instans startas nu upp någonstans i en virtuell miljö i någon av Amazons datorhallar.

En grön knapp lyser när det är klart! Yes!

Klicka på instansen och upp kommer lite information längst ner på sidan. Det som står bakom “Public DNS:” kan du kopiera in i webbläsaren och sen surfa till din egna instans.

Så här ser min ut, jag har dessutom piffat upp den lite med mitt eget namn. För att kunna göra det måste man logga in och ändra index.php-filen.

Markera instansen och klicka på Connect-knappen ovanför.

En instruktion visas för hur du ansluter och det är bara klipp och klistra en rad in i Terminalen (ssh-klienten) och logga in (som root, lösenordet behövs inte). Glöm inte att ställa dig i katalogen där du har sparat certifikatet.

Nu är du inloggad!

Startsidan ligger i /home/webuser/helloworld/htdocs om du vill ändra….

Det finns mycket mer dokumentation och tutorials hos AWS för att komma igång. Den här är bra och sammanfattar det jag beskrivit mycket tydligare.

Lycka till!

Tags: , , , ,

 • http://weekend68.se Weekend68

  Bra blogginlägg! AWS är verkligen läskigt enkelt. Snurrade igång en server på nolltid.

 • per åström

  Visst är det! Och sen börjar man fundera vidare….

 • http://utvbloggen.se Jonas

  Oh! Nu måste jag genast testa 🙂 Tack för ett intressant inlägg

 • Pingback: jardenberg kommenterar - 2009-01-13 | jardenberg unedited

 • http://www.aftonbladet.se Frey

  …och har en IT-chef bra medarbetare är det ännu lättare 🙂 Nu har vi testat och gått live med ABs första riktiga tjänst i molnet. Mer blir det.

  • per åström

   Låter spännande! Vilken tjänst är det? Länk…?

 • http://www.bli-medlem-i-facket.se/ Fackförbund

  Great article… It’s always nice when you can not only be informed, but also entertained!