Nu kommer prylarna som twittrar och pratar

En del av framgången med Twitter beror på det öppna API som gör att andra tjänster kan byggas på Twitterplattformen. Alltifrån fascinerande Twittervision till sökfunktioner, statistiktjänster, backuptjänster, katalogfunktioner till det otal antal tjänster som använda för att läsa och skriva tweets. 1000-tals olika sätt som Twitter själva aldrig skulle komma på eller hinna med.

En annan framgångsfaktor är att du själv väljer vems tweets du vill ta del av. Är någon tråkig, spammig eller ointressant är det bara klicka “unfollow” så slipper du information från den avsändaren.

De två egenskaperna kombinerade gör att det inte spelar någon roll hur mycket information som skickas in eller hur det kommer fram – in med det bara så får de som vill ta del av det.

Ett coolt exempel på tjänst är bageriet Albion som twittrar när de plockar ut nygräddat innehåll ur ugnen. Med en specialbyggd låda döpt till “Baker Tweet” som tål den tuffa miljön i ett bageri så skickar bagaren en tweet via API:t ut på Twitter. De som vill veta vad som vankas följer bageriet och vet sedan exakt vad som kommer ur ugnen.


.

Att saker talar om när något är klart är egentligen ingen nyhet, men att man på ett enkelt sätt nu kan koppla ihop det med intresserade personer är det.

En kul övning är att fundera på vad den egna verksamheten har för informationsmöjligheter och sen göra någonting runt det.

Nu ska jag tipsa lokala bagarna om Baker Tweet. Daglivs (lokala livsmedelsbutiken) finns redan på Twitter (@daglivs).

Tags: , , , ,