Infrastruktur för realtidswebben

Googles köp av Jaiku var knappast bra för utvecklingen av tjänsten även om grundaren Jyri Engeström gjort mycket nytta hos Google i form av profilsidor. Men nu när Jyri efter två år lämnar Google tror jag inte det är slutet för deras möjligheter inom realtidswebben. Jag kommenterade Mikael Zackrissons bloggpost på ämnet men fick inte plats, det blev därför ett inlägg här också:

Google har inte några populära tjänster såsom Facebook eller Twitter, men jag tror de har större planer. Enstaka tjänster kommer inte utgöra realtidswebben.

Att “alla” använder Twitter idag beror på att det är där “det händer” och att det som sägs på Twitter läses på Twitter. Du kan inte själv välja vilken tjänst du använder för att läsa innehållet (även om du kan använda olika program för att läsa meddelandet).

Nästa naturliga steg i utvecklingen är att kunna skicka realtidsinformation mellan olika tjänster. Uppdateringar och nya postningar – oavsett om det är ett inlägg, en bloggpost, en kommentar, en bild, en nyhet taggad med “Israel”, ett bud i en auktionstjänst eller en “Senaste Nytt-flash” – från en bestämd källa som uppdateras i den tjänst du själv föredrar att använda. Idag fungerar det inte, men olika protokoll och tekniker håller på att göra det möjligt.

Därför tror jag Google är något på spåren när de tar initiativ och är delaktiga i att utveckla de nya protokollen. Wave – höstens mest omtalade tjänst – bygger helt på realtidsuppdateringar, och Pubsubhubbub (utvecklat av bland annat Google-anställda på deras egna 20%-tid) kan bli viktiga byggbitar. Och när Google väljer att bygga in stöd för Pubsubhubbub i sina egna tjänster såsom Google Reader, Feedburner och Blogger så har de en ganska bra utgångspunkt i realtidswebben. Och javisst!! Alla tre tjänsterna har faktiskt stöd för Pubsubhubbub sedan en tid tillbaka (1, 2 och 3).

Till Google App Engine finns det kod som kopplar ihop Pubsubhubbub-uppdateringar med XMPP. Enklare uttryckt innebär det att du kan få uppdateringar direkt till din chattklient (iChat, Adium eller liknande) i realtid vid uppdateringar.

Att protokollen och mycket kod dessutom är open source gör möjligheterna större att de får spridning och utbredd användning. Och vem som helst som vill kan vara med och påverka.

Eftersom utgångspunkten i realtidsuppdateringarna med Pubsubhubbub är vanlig RSS så öppnar det upp för många tjänster att skicka uppdateringar vid förändringar. All denna realtidsinformation skapar helt nya informationsflöden att indexera och hålla koll på. Nu mer än någonsin behövs filter och aggregeringsfunktioner som hjälper oss att hålla reda på det viktiga och filtrera bort bruset (till exempel Twingly Channels) och sök.

Jag är övertygad om att även Google har planer för den typen av tjänster. Och jag hoppas att fler blir delaktiga i utvecklingen så att vi slipper hamna i en “Twitter-situation” där bara ett företag får vara med och utveckla. Vi användare är värda bättre och vill också vara med och påverka.

Tags: , , , , ,

 • Pingback: jardenberg kommenterar – 2009-10-16 — jardenberg unedited

 • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

  Bra, Per. Du har säkert mer rätt än jag.
  När jag hörde om Wave första gången var det verkligen som ett kitt mellan alla olika sociala sajter jag tänkte det. Och kanske är det dit google tänker ta tjänsten. Tanken hisnar verkligen när man tänker på hur detta sömlösa integrerande skulle kunna fungera.

  Så Google har säkert en strategi för realtidswebben, ja.

  Men samtidigt har de andra aggregatorerna , tjänsterna och sökverktygen för realtidswebben redan hunnit ut. Google har säkert en bra position här, men inte alls samma som inom traditionellt sök. Och ja, jag tycker det i stor utsträckning beror på missen med Jaiku.

 • mikaelzackrisson

  Bra, Per. Du har säkert mer rätt än jag.
  När jag hörde om Wave första gången var det verkligen som ett kitt mellan alla olika sociala sajter jag tänkte det. Och kanske är det dit google tänker ta tjänsten. Tanken hisnar verkligen när man tänker på hur detta sömlösa integrerande skulle kunna fungera.

  Så Google har säkert en strategi för realtidswebben, ja.

  Men samtidigt har de andra aggregatorerna , tjänsterna och sökverktygen för realtidswebben redan hunnit ut. Google har säkert en bra position här, men inte alls samma som inom traditionellt sök. Och ja, jag tycker det i stor utsträckning beror på missen med Jaiku.

 • Pingback: Noterat | Den digitala parkbänken