Gör som mySQL – tjäna pengar på Open Source

Idag tillkännagavs att Sun köper mySQL för 6.3 miljarder kronor. Bra betalt för ett företag vars produkts hela källkod är tillgänglig på nätet. De tjänar istället pengar på supportavtal, konsulting, Enterprise-versioner och försäljning av stödapplikationer.

Många open source-produkter tar inte betalt av användarna i form av licensavgifter. Vill personerna bakom tjäna pengar behövs andra affärer eller bidrag. Här är några olika exempel:

Wikipedia
Tar emot donationer från användare och företag. Hade 2005-2006 (brutet år) intäkter på c:a 10 miljoner kronor varav nästan 90% var donationer.

Firefox
Mozilla som ligger bakom Firefox tar också emot bidrag. Men den största intäkten kommer från Google som betalar för att få vara sökruta i webbläsaren. 100 miljoner US$ i intäkter senaste två åren uppger NY Times. Det är enorma intäkter för en stiftelse vars utvecklare oftast inte får någon ersättning. Det är inte helt klart vad som händer med pengarna men Tristan Nitot, Founder and President of Mozilla Europe, som talade på SIME berättade att mycket pengar sparas för sämre tider och att tekniska infrastrukturen inom Mozilla kostar en del (stiftelsen bedriver flera andra projekt).

Miro (tidigare postning)
Tar emot donationer men har också lanserat en toolbar till Firefox. Om man inleder sin shopping på Amazon med en sökning i toolbaren får Participatory Culture Foundation (organisationen bakom Miro) kickback på försäljningen. Vilket kan generera en hel del pengar. Dessutom kan man få en specialanpassad spelare mot en avgift. Eget innehåll, egen reklam, egna loggor. Vilket mediehus blir först med det?

Varnish
Varnish är en http-accelerator, även kallat webbcache, som stora webbsajter använder för att klara mycket trafik. De har ett antal sponsorer som finansierar administration och en del utveckling för projektet.

Lester Chan/GaMerZ WordPress Plugins Development
Bygger pluginer till WordPress, till exempel WP-PostRatings som ligger under varje inlägg på den här bloggen. Tar emot donationer via Paypal. Även större bolag som till exempel General Motors använder hans pluginer till sina bloggar. Bidrar dom?