Ett av problemen med DRM

Har inte hört så mycket om den här nyheten från förra veckan men den illustrerar tydligt ett av problemen med tekniska DRM-lösningar: Microsoft har lagt ner sin skivbutik “MSN Music store” och efter den sista augusti i år går det inte längre att uppdatera DRM-nycklarna. I praktiken innebär det att de som köpt och äger musiken bara kan lyssna i den dator musiken nu är kopplad till. Efter 31/8 går det inte längre att flytta rättigheterna. Så länge datorn finns kvar och fungerar kan du lyssna, men när datorn havererar (vilket den kommer göra) så är musiken förlorad (om du inte bränner kopior och rippar).

“You will need to obtain a license key for each of your songs downloaded from MSN Music on any new computer, and you must do so before August 31, 2008. If you attempt to transfer your songs to additional computers after August 31, 2008, those songs will not successfully play.”

Rob Bennett, MSN Entertainment and Video Services general manager

Även de som handlat innehåll av Major League Baseball, Sony, Google och Virgin Digital har samma problem.

Microsofts nya affär för digital musik heter Zune Marketplace. Hur länge har den öppet?

Mer om bristerna med DRM finns hos Defective by Design

Tags: ,