Nu slutar jag snart ”telefonera”

Nu har jag testat Fring i iPhone lite mer. Tyvärr integrerar den inte med adressboken i telefonen för i så fall hade jag ringt ännu mer, för det fungerar bra!

Ladda ner Fring, skapa ett konto, lägg in dina andra konton från Skype, AIM, Messenger, GTalk, ICQ etc. och sen får du upp alla dina kontakter i en lista. Namn med grön ikon är online, klickar du på ett sånt får du två alternativ: Call eller Chat. Trycker du Call ringer Fring upp kontakten via den anslutning som finns tillgänglig, i första hand wlan annars edge (om du kör iphone, annars 3-3.5G). Samtalskvaliteten är tillräckligt bra. I helgen pratade jag med mina föräldrar i Shanghai via Fring (Skype), ståendes utomhus på en gräsmatta med wlan-anslutning.

Om man råkar vara en operatör är det definitivt något som kommer påverka de säljer man tjänster. Med ett flat fee-abonnemang spelar det ingen roll hur länge jag pratar eller vart i världen personen jag pratar med befinner sig. Ringer jag med SkypeOut eller SIP kan jag också ringa fasta- eller mobiltelefoner till en helt annan prislista där jag betalar någon annan än operatören.

Så hade Fring kunnat läsa min vanliga adressbok eller om det funnits en knapp för att ringa “alternativt” hade jag gjort det mycket mer. Hur länge dröjer det innan adressböckerna fullt ut stödjer den närvarohantering som IM använder? Det är praktiskt att förutom SMS och samtal även kunna IM:a med sina kontakter som alternativ kontaktform.

Ericsson/Sony Ericsson står på två ben inför framtiden. Ena benet ska bygga telefoner för bästa möjliga användarupplevelse. Andra benet som levererar till operatörer ska tillgodose deras önskan om att kunna bygga tjänster där man kan fakturera sina kunder, typ SMS eller MMS. Och intäkterna för SMS och MMS är mycket större än motsvarande trafik som mail.

Övriga detaljer som jag märkt med Fring är att det inte fungerar att ta emot åäö ifall man chattar via Messenger, men det fungerar bra med Skype. I dagsläget fungerar Fring även som bakgrundsapplikation – du kan dölja programmet men den är fortfarande aktiv i bakgrunden och tar emot meddelanden och talar om att du är online. Enligt det SDK som hittills visats för iPhone har det det inte varit tillåtet att bygga den typen av applikationer och det påverkar såklart upplevelsen. Din status kommer isf hoppa on/offline varje gång du gör något annat med telefonen. Men den senaste versionen av SDK:n verkar enligt rykten innehålla möjligheter att bygga applikationer som kan vara igång i bakgrunden.

  • http://www.framtider.net/ Pelle Sten

    ”Hur länge dröjer det innan adressböckerna fullt ut stödjer den närvarohantering som IM använder?” Det var det här behovet som Jaiku skapades för att uppfylla från början.