Det optimala löpande bandet

Många uppgifter kan delas upp i parallella och sekventiella moment. Vissa delar av en uppgift måste göras i en viss ordning men genom att göra vissa steg samtidigt kan man effektivisera. Betrakta momenten som olika delar och sätt ihop dom på lämpligt sätt för önskvärt resultat.

Dagens exempel, plättstekning: olika moment är till exempel blanda smet, smör i laggen, smälta smör i laggen, hälla i smet i laggen, steka första sidan, flippa, steka andra sidan, ta bort plättarna, lägga på sylt, stapla plättar (om man gör en plätttårta) och så vidare.

De olika momenten kan kombineras på olika sätt för att fort bli klar, kunna servera maten varm, minimera kladd osv.

De moment som tar längst tid måste man se till att hålla igång hela tiden, i det här fallet stekningen. Det går alltså snabbare plocka bort alla färdigstekta plättar på samma gång och hälla i nytt smör än att ta bort en plätt, lägga på sylt, ta bort och lägga på nästa plätt osv. Dessutom blir resultatet jämnare och bättre.

Metoden och tankesättet går att använda i de flesta problem- och optimeringssammanhang.

Apropå matlagning har jag inte sett det här sättet att presentera recept på (klicka på Normal view eller här för att se hela receptet) tidigare. Verkar ganska bra, speciellt på helt nya maträtter.

En annan slutsats är att plättar tar bra mycket längre tid än pannkakor…..

Tack till Alice och Sara på Tasteline för den inspirerande plättboken!

  • http://www.braxonfood.se Alice

    Med min bakgrund som fartygskock råkar jag veta att den enda rätta är att använda sig av två stekpanna – ett plättjärn där man ser till att plättarna får sin form och en vanlig gjutjärnspanna dit man dunkar över alla plättarna med ett *klonk* så att de kan gräddas på andra sidan. Aldrig kommer du ha känt dig så effektiv som då.

  • per åström

    Tack Alice, lysande! Jag – och framförallt de små – ser fram emot att testa…