Twittrande dator (start och vila)

Nu har jag med lite pyssel fått den Mac Mini som är kopplad till TV:n att twittra lite intelligentare: den skickar en tweet varje gång den går igång eller sätts i vila. De första stapplande stegen för att få huset ut på internet.

Twittrande Mac

Så här gjorde jag (ingen garanti att det fungerar för dig, och sker på egen risk…):

1. För att datorn ska fatta att den ska göra något varje gång den startar eller sätts i vila installerade jag Sleepwatcher (ladda ner här). Programmet (som körs som demon och är “osynligt”) ser till att ett skript körs vid start och en annat vid vila. Först dubbelklickar du på sleepwatcher.pkg (som är programmet) och sen SleepWatcher StartupItem.pkg som ser till att programmet alltid startas vid uppstart.

2. För start körs .wakeup:

För vila körs .sleep:

3. Skripten ska ligga i din hemmakatalog /Users/användarnamn/. Enklast är att spara innehållet ovan som två textfiler med namnen wakeup respektive sleep.

4. Öppna sen ett Terminal-fönster och skriv:
mv sleep .sleep
mv wakeup .wakeup
chmod +x .sleep
chmod +x .wakeup
mv byter namn på filerna (och med en punkt framför så blir de osynliga så då syns de inte längre i Finder) och chmod används för att ändra rättigheterna så att de blir “kör-bara” (x som i execute)

5. Provkör filerna. Skriv:
./.wakeup
respektive
./.sleep
i Terminalfönstret (./ betyder “kör”). Du får en xml-fil som svar ifall det har fungerat eller ett felmeddelande ifall något inte stämmer och du kan också se att statusen uppdaterats på Twitter.

6. Funkar det så här långt så är du klar. Testa sätt datorn i vila!

Kan ju också användas ifall datorn blir stulen, då kan den tala om var den är någonstans när den startas upp igen. För det här twittrandet syns inte alls på skärmen, det sker helt i bakgrunden.

Tags: , , ,