Allt är inte gratis

Mycket på nätet är gratis, men jag funderade på vilka nätbaserade tjänster jag faktiskt betalar för. Eller – jag kanske inte betalar för någon tjänst men jag öppnar plånboken. Det här kom jag på (handlat senaste kvartalet, i bokstavsordning):

1Password
Suverän produkt för att hantera lösenord och formulär på ett enkelt och säkert sätt. Gör att inga lösenord jag använder är sämre än “.+ip3n3vp4^/s[“+w”. Köpte en uppdatering.

Amazon
Skulle jag bygga en webbtjänst från grunden idag skulle jag lätt använda Amazon AWS. Varje gång jag använder tjänsten slår hjärtat ett extra slag när jag inser vilken enorm kapacitet som är tillgänglig och det enda som behövs är ett betalkort. Förutom lagring på S3 och tester med Cloudfront leker jag mest med EC2 (ingen skarp privat användning idag). Prydligt epost varje månad med senaste periodens rörliga förbrukning specificerad.

Creative Commons
Gillar tanken med Creative Commons men måste läsa på mer om licensmodeller, rättigheter/skyldigheter och hur det fungerar. Det var lärorikt att släppa en WordPressplugin: att GPL-licensen appliceras med automatik eftersom det är en plugin. För mitt bidrag ska jag också få en tshirt men den har inte dykt upp ännu.

Headweb
Med plugin till Plex har jag hyrt film via Headweb. Fungerar! Du för över pengar till ett konto hos Headweb som du sedan använder upp. Länge sedan jag gick till en videobutik och Lovefilm är uppsagt.

iPhone-appar
En drös. Dyrast var Jamie Olivers recept/matlagningsapp (som jag knappt använt). Att det är så enkelt att köpa är en framgångsfaktor.

Kiva
Varje lånetillfälle ger en möjlighet till en frivillig donation till Kiva-organisationen. I Sverige är det inte avdragsgillt som i USA. Vet inte hur mycket det har blivit totalt men jag har gjort 31 lån sedan jag blev medlem för ett år sedan.

Miro
Torrentprogram och mediehanterare i ett. I april testade jag deras “adopt a line of code” för att stödja produkten och har hängt med sedan dess. Min rad är 6212 och ser ut så här:

class OverlayPaletteSlider (Slider):

Använde senast Miro när jag laddade ner 7.5 timmar tågtur (Bergensbanan). Nej, jag har inte sett filmen.

Spotify
99 kronor i månaden och ät hur mycket du vill i datorn och mobilt. För bra för att vara sant? Det känns så. Alla CD-skivor undanpackade, kan inte minnas när jag senast köpte en enstaka låt. Använder iTunes mest för podcasts. Lyssnar bara via datorn nuförtiden.

Vad betalar du för på internet?

Tags: , , , , , , ,