Biprodukt

Produkter av rester ökar ofta utnyttjandet av råvarorna och minskar spillet. En snygg biprodukt är Poul Kjærholms PK-20 (från 1967) som blev till för att ta tillvara på överblivna skinnbitar från möbelproduktion.

Spånskiva kommer från sågverk, brödsmulor från bagerier eller fiskbullar från eh… fiskfabriken? = restprodukter.

Blogger.com var från början en restprodukt – eller åtminstone ett sidospår – från utvecklingen av ett mer avancerat projektledningsverktyg från Pyra Labs.

Nu har Amazon AWS har börjat sälja oanvänd kapacitet med auktionsförfarande. De kallar det “Spot Instances”. Sätt ett pris på vad du vill ge för kapacitet och så länge det finns kapacitet och du är högst bjudande så får du använda det. Bjuder någon annan högre eller om kapacitet inte finns tillgängligt så stängs det av. Just nu (uppdateras var 30:e minut) är priset $0.039 för en standard-instans (i EU), listpris $0.095. 59% rabatt.

Nu funderar jag på vad vi (@TV4) producerar för biprodukter och vad vi kan göra med dom.

Tags: , , , ,