Apropå Haiti

För 10-11 år sedan var jag i Haiti. Det är än idag det sämst ställda ställe jag varit på. Hungriga människor, magra djur, varmt, smutsigt, enkla bostäder. Som besökare fick jag en obehaglig känsla av att vara där och samtidigt värderade jag min egen tillvaro ännu högre. Vardagliga saker som att äta sig mätt, vara frisk, sociala nätverk och ett hem.

När jag ser bilder från skalvet i Haiti är det tydligt att de drabbats mycket hårt. Jag hoppas resten av världen hjälper till.

Mitt bidrag går på autogito varje månad till Läkare utan Gränser. Jag tror att ett stadig rutin betyder mer än ett enstaka öronmärkt bidrag. Och jag vet att hjälporganisationerna föredrar att själva bestämma vad bidragen ska användas till och jag tror också de är bäst lämpade att besluta om det.

Det är inte bara de katastrofer som syns i medier som behöver stöd. Rent vatten, sjukvård och mat borde alla ha tillgång till, speciellt barn. Alla som någon gång bytt en blöja vet hur nödvändigt det är med rent vatten. Alla har rätt till det.

Alla kan göra något!

Uppdatering: nyss kom det här mailet från Läkare utan Gränser:

Hej,
Som du säkert har hört på nyheterna har Haiti drabbats av en kraftig jordbävning. Vi vill därför skicka dig en kort uppdatering om läget och våra insatser på plats.

Den kraftiga jordbävning som drabbade Haitis huvudstad Port-au-Prince natten till onsdag uppmätte över 7.0 på Richterskalan. Läkare Utan Gränsers personal är på plats och vittnar om stor förstörelse på sjukhusbyggnader, många skadade patienter och sjukhuspersonal. Snabba insatser är avgörande för att rädda liv.

Jordbävningen förvärrar en redan mycket svår situation i ett av världens fattigaste länder. Läkare Utan Gränsers hälsostrukturer har också drabbats hårt i skalvet. Våra befintliga team deltar redan i räddningsarbetet på plats. Ytterligare förstärkning är på väg.

Stora delar av Haitis befolkning lever under mycket svåra omständigheter. Inte minst i slumområdena i huvudstaden Port-au-Prince, där fattigdom och gängvåld genomsyrar vardagen, saknas ofta tillgång till hälso- och sjukvård.

Insatser på plats
Läkare Utan Gränsers akutsjukhus Trinité som rymmer 60 sängar, och ett av få kostnadsfria kirurgiska akutsjukhus, har skadats allvarligt i jordbävningen. För tillfället är det svårt att bekräfta omfattningen, men rapporter om hundratals skadade strömmar in.

Vi driver även Maternité Solidarité som är ett akut barn- och mödravårdssjukhus med en kapacitet på 75 sängar. Gravida kvinnor, nyblivna mödrar och nyfödda barn har evakuerats från sjukhuset som skadats i det kraftiga skalvet.

Läkare Utan Gränser arbetar även i ett hälsocenter i slumområdet Martissant 25.

Information om situationen och våra insatser uppdateras kontinuerligt på vår webbplats.

Tags: , , ,