Enkel psykologi

När det gäller psykologi (som jag inte kan mycket om) har jag haft två stora aha-upplevelser. Den första var när jag lärde mig om Myers-Briggs Type Indicator och ett sätt att förstå människors olika egenskaper. Introvert eller extrovert, vilka grunder man fattar beslut på, hur man bedömer världen och så vidare. Fyra olika kategorier ger totalt 16 olika kombinationer. Dagen jag gjorde testet själv blev lite speciell så jag är fortfarande inte säker på vad jag är för typ.

Den andra aha-upplevelsen har jag fått nu när jag läst boken “Äldst, yngst eller mittemellan” som handlar om hur din plats i syskonskaran formar människan. ATT det påverkar är självklart, men att läsa hur och varför och få det förklarat med många exempel är både intressant och överraskande. Ett exempel:

två föräldrar, en fyraåring och en ettåring ska kliva av tåget. Barnen väcks och lite småstressade ska alla av. Det är ganska sannolikt att ettåringen både bärs av och får sin väska buren av föräldrarna medan fyraåringen får klara sig själv och kanske till och med hjälpa till med småsyskonets prylar. Tre år senare, samma sällskap och samma situation: då kommer också föräldrarna hjälpa yngsta syskonet på ett helt annat sätt än när storasyskonet var i samma ålder.

Och det gäller alla situationer så det är klart det formar personligheter.

Det är en lättläst pocket och oavsett om du har syskon, är ensambarn eller har egna barn tror jag du tycker boken är intressant. Kunskapen kan också förklara lite om personer i din omgivning och vara nyttig i situationer som rekrytering, grupparbeten etc.

Tags: , , ,