ambadoo, adresser och betatestning

Att betatesta något metodiskt kan vara rätt krävande. Som Bruce Sterling säger:

However, you have to look out for time-sucking beta rollout crap! Because that’s the dark side of your tool fixation. Are you really experimenting with this stuff? “Oh, look it’s nice, I think I better get it, you know, it might be useful, sort of keen to have, I’ve got its sisters and its brothers and, you know, it’s marked down, it must be in my home.”

OK, are you really experimenting? How do you know if you’re really experimenting? You’re working on it methodically, and you’re publishing the results.

It’s not an experiment if you don’t publish the resulsts, in some verifiable, falsifiable form, OK. “I just needed it. No, no, it was mine, mine, mine, me shiny tech boy (…) you know, I had to, like, have it…In my underwear drawer.”

If you’re not telling other people about it, you’re not experimenting with it. You’re enslaved by the thing. Put down the shiny gadget, go look in the shiny mirror. If you’re really experimenting, you gotta be sharing the knowledge, just put it out there.

Be brave. Be brave, tell other people. Share it, or stop it!

Också att bara testa måste ha ett syfte om man har begränsat med tid (och vem har inte det).

Under sommaren försökte jag hinna med och beta-testa nya ambadoo-appen som Petter Palander (@achaido) driver. Min egen testinsats blev blygsam men nu är appen på väg ut i Appstore.

Inget testande utan att berätta om vad man testat är regeln men jag tycker det är intressantare att berätta vad Ambadoo är och vad de försöker göra, så jag gjorde en mailintervjun med Petter om ambadoo:

Vad är ambadoo?

ambadoo är en ‘självuppdaterande’ adressbok. Det innebär kort och gott att när andra uppdaterar sin kontaktinfo så får du den automatiskt, så du alltid har den senast uppdaterade kontakt-infon till familj, släkt, vänner, kollegor och alla andra du lägger till.

Hur gör ambadoo mitt liv bättre?

Genom att låta andra ta hand om sin kontaktinfo så slipper du 🙂 Du vet ju bättre hur man kontaktar dig än alla andra, och då är det ju naturligt att du skriver in den infon. Och om alla skriver in sin info själva, så är det 1 profil man ska kurera, istället för som nu, när alla kurerar/uppdaterar allas.

Vilka är ni som gjort den?

Jag grundade ambadoo tillsammans med Rafael Rebolleda under våren 2009. Vi utvecklade en första beta-version med hjälp av ett ALMI-lån som dessvärre inte räckte hela vägen fram till produktion.

Vi försökte under vår och sommar 2010 utveckla på nytt tillsammans med några andra men vi föll på mållinjen igen av olika anledningar. Sedan hösten 2010 har jag, tillsammans med Daniel Krusenstråhle utvecklat själva, och tagit lärdom av de andra gångerna när vi outsorurcat och haft utvecklingen på olika ställen.

Vi skrev om allt från scratch, och utvecklar nu både Backend + API och klient(er) själva.

Hur tänker ni med app vs. webb och hur hänger de ihop?

Från allra första början var vår idé: API + klient. En adressbok kände vi behövde vara snabb, synca med den interna adressboken och kunna köras offline. Och så utvecklades första versionen. Men i höstas försökte vi med web-only, och med HTML5 tänkte att det skulle räcka länge nog.

Det visade sig vara svårare än vi trodde. Av någon anledning finns där en inbyggd fördröjning i Webclip / Safari som app på skrivbordet, vilket innebar en frustration för användaren. Så i våras beslutade vi oss för att köra native app fullt ut igen, med just de argumenten att man vill som användare att det ska gå snabbt från tanke ‘kontakta någon’ till ‘action’.

Men vi ser framför oss ett fortsatt arbete med webben som app/plattform, eftersom mottot är att man ska ha tillgång till kontakterna oavsett var man befinner sig. Men exakt hur det ser ut har vi inte bestämt än. Nu är det primärt appar som gäller, först iPhone, sedan troligen för Android.

Alla som reggar sig får per automatik en profil som ambadoo.com/petter (demo) som de kan dela ut som ‘visitkort’ och lägga som signatur i mail och hänvisa till för alla kontaktuppgifter.

Vad tjänar ambadoo pengar på?

Min vision var från början att ambadoo skulle vara gratis, för att det skulle vara tillgängligt för alla – idealist som jag är. Men vi jobbar med olika affärsmodeller, först och främst nu med ‘freemium’ för konsumenter. Vi kommer släppa en gratisversion och en betalversion – där gratisversionen är en fullt funktionell app, och PRO kommer vara ännu smartare och bättre för dig som användare.

Under arbetet med Ambadoo – har ni fått andra idéer som ni eventuellt tar vidare?

Jag får hela tiden nya idéer, konsten är att inte börja jobba på alla 🙂 Men seriöst så har det fötts många idéer som jag först tänkt skulle bli en del av ambadoo men eventuellt kommer köra som separata appar och projekt, men möjligtvis med någon form av integration. Risken är ju att man försöker göra allt-i-ett app som ska kunna allt, och det tenderar att sluta i kaka.

Jag jobbar tillsammans med Pelle Wessman på ett hobby-projekt för att hjälpa dig hitta närmsta öppna X [cafe, restaurang, klubb etc] eller på bestämd plats/tid. Det roliga är att de gånger vi träffats för att snacka om projektet själva varit i behov av just det, då det idag är ganska svårt att veta om ett ställe är öppet just när man tänkt träffas. Men som sagt, det är under koncept/lab stadie än så länge.

Jag gillar verkligen tanken på en självuppdaterande adressbok och ser fram emot att provköra den färdiga appen ordentligt för att se hur den fungerar.

Först tänkte jag vara med och betatesta nya Things också. De har en synklösning på gång som jag och många andra användare längtat efter. Men troligtvis är jag inte med och testar av två olika anledningar: dels är det just en alfa/betaversion som inte är tillräckligt funktionell ännu och dels får man inte skriva om det, berätta om det, twittra om det, visa skärmdumpar från testapparna. Och då faller testfilosofin, tror inte jag har tid med det.

Tags: , , , , , , , , ,