Rätt sko fel svar

Dagens Nyheter körde en artikel idag om utprovning av löpskor. Bra drag på kommentarerna på nätet, just nu 114 stycken. Slutsatsen av artikeln är att råden varierar beroende på vilken butik man går till. Dessutom hänvisar artikeln till en studie där 1500 personer fick “rätt” skor och 1500 fick “oanpassade” skor och senare uppmättes att båda grupperna fick lika stora problem med skador och värk; en anledning att ifrågasätta hela grejen med utprovning av dämpade löpskor.

Jag tror – men har inte bevisat det för mig själv ännu – att det inte är bra med dämpade skor. De förstör mer än de hjälper genom att försvaga fotens funktion, fördela om krafter på ett sätt kroppen inte kan hantera och kräver en löpteknik som vi inte är byggda för. En fjärdedel av våra skelettdelar sitter i fötterna och det är nog ingen slump.

Om fotvalvet liknas vid en båge, hur stärker man bågen på bästa sätt?

20110729-232146.jpgFoto: afagen

Genom att stärka själva bågen eller genom att bygga en ställning under som avlastar konstruktionen?

Det är ett argument, ett annat som jag tycker väger tungt är att springa barfota och känna efter: hur sätter du i foten och hur ser steget ut. Försök sen behålla den rörelsen oavsett vilka skor du har (men märk också att det inte fungerar i en hög dämpad häl).

Foten är sjukt mycket mer hitech än vad en sko någonsin kommer bli, det är en komplicerad sanning att hantera för en enorm industri.

Tags: , , , , ,