Shoppen lanserad (på lemoncurd.se alltså)!

Många sena kvällar senare är Lemoncurd-shoppen lanserad!

Hela webbplatsen består av två olika WordPress-installationer, en till shoppen och en till “vanliga sajten”.

Shop-bloggen använder pluginen WP e-Commerce (3.6.8 RC1). Dessutom använder “Storleksguidenpluginen wp-Table (som egentligen inte är testat för WP versioner >2.5 men trots det funkar bra).

Vid första anblick verkade eCommerce vara helt perfekt men det finns en del brister. Beroende på hur kräsen man är tar det olika mycket tid att fixa. Jag har ändrat så pass mycket att det inte är enkelt att uppgradera rakt av ifall det kommer nya versioner vilket är tråkigt. Här är några saker som tagit tid:
– Svenska språkstödet var dåligt. Jag har förbättrat och lagt till mycket men det är fortfarande inte komplett. Hade varit mycket bättre att börja med engelska-filen och översätta än att börja med den svenska som jag gjorde. Då hade strukturen blivit bättre. (Här är aktuell SV_sv.php.)
– Vissa ord saknas i översättningen. Antingen får man översätta dom i koden eller så skapar man taggar och lägger in i språkfilen. Jag har skickat in lite förslag i eCommerce-forumet men ingen har nappat ännu.
Thickbox används för bildvisningen men även den saknar språkstöd och måste översättas i koden.
– Svenska moms-hanteringen fungerar inte bra, det går inte att visa ett pris inklusive moms (för att vid utcheckningen särredovisa momsen). Antingen visas ex. moms eller totalpriset ink. moms. Det är synd eftersom kvitton ska innehålla momsbeloppet. Får se ifall någon köpare hör av sig om det..
– Mail som skickas med automatik saknar sidfot och åäö fungerar inte (i alla epostklienter). Förmodligen enkelt att fixa om man kan php bra.

Nämnda punkter är relativt lätta om än tidskrävande att snygga till. Det som tagit mer tid och kraft är att arkitekturen brister. Exempelvis finns det ett (1) mail som skickas när betalningen är mottagen, och det är samma mail oavsett om det är kortbetalning eller betalning som verifieras manuellt (plusgiro i det här fallet). Det hade varit mycket bättre om hela shoppen hade varit event-baserad så att olika händelser hade triggat olika actions. Till exempel:
– Betalning mottagen via kort -> skicka mail 1A (bekräftelse på mottagen betalning).
– Paketet lämnat till Posten -> skicka mail 3B (paketet är skickat)
och så vidare… I dagsläget skickas två olika mail, ett med betalningsinstruktioner ifall man väljer Plusgiro-betalning, och ett inköpskvitto, oavsett betalform. Men i gränssnittet bakom kulisserna finns det många status-nivåer: Order Received, Accepted Payment, Job Dispatched, Closed Order och det hade varit logiskt att kunna trigga händelser på varje förändring i flödet.

Vidare hade det varit bra att kunna växla bilder beroende på olika varianter av en produkt, till exempel att en grå tröja visas grå men om man ändrar till vit så blir bilden vit. Icke möjligt!

Shoppen håller reda på antalet produkter också så när något tar slut så blir alternativet gråmarkerat och “Slut på lagret” på produktsidorna. Men det fungerar bara om det finns en (1) variation… Det är bara några t-shirtar som har en variation (storlek), alla andra plagg har två (storlek och färg) och där minskar inte lagret vid beställning. En bugg som rapporterats in för tre månader sedan men inte åtgärdats.

Apropå communityt kan man säga att det är aktivt men trevande. Många är liksom jag “php-copy-and-pastare” och inte tillräckligt duktiga på att lösa problem och rätta fel. Jag har alltså hittat flera saker som andra haft problem med men som är olösta.

Men nu lite positiva intryck också!

– Shoppen fungerar!
– Den blev snygg och enkel (smaksak, kommentera gärna..)
– Det finns möjlighet både för plusgiro-inbetalning och kortbetalning (via Paypal). Det är ingen fast kostnad att använda Paypal som betalningsmotor och den rörliga kostnaden för en kortbetalning på 200 kr är c:a 10 kronor. eCommerce och Paypal skickar transaktionen mellan sig så godkända betalningar rapporteras som godkända i eCommerce omedelbart. Ganska coolt faktiskt! Paypal har dessutom en testmiljö (sandbox.paypal.com) där man kan sätta upp testkonton och verifiera att allt funkar, kostnadsfritt. Hög tröskel men funkar. Vid lanseringen ändrar man sen en inställning och sen är det live. (Om Paypal har jag en del annat att säga också men det får bli en annan gång.)
– Licenskostnad = 0 kr. Svårslaget…

Eftersom jag inte byggt någon shop tidigare eller med annan plattform kan jag inte säga hur eCommerce står sig i förhållande till annat. Det borde finnas bättre php-shoppar därute, men jag tror inte det finns något bättre som integrerar så bra till WordPress. Och integreringen är en fördel, både när det gäller themes, tillgängliga pluginer och sen lite allmänt struktur, administrering och sånt.

Jag har lagt väldigt mycket tid på shoppen – att lära mig hur den funkar, att anpassa, att få betalningar att fungera och så vidare. Nu funderar jag på nästa steg vilket vore att sätta upp en eller fler shoppar till. Jag har lagt ner alldeles för mycket tid för att nå fram till den första shoppen, nummer två kommer gå betydligt fortare. Kanske tar jag tag i mitt pepparkvarnsprojekt…. Fler förslag?

Förresten, alldeles nyss trillade första beställningen in! Yiiiiiiihaaa!!!!!

Tags: , , ,

 • http://innovatoren.se Stefan

  Där verkar finnas en bugg när man klickar in på första bilden, under varje plagg. Därefter måste man stänga ner sidan och starta den igen för att kunna återskapa problemet. Firefox 3.
  http://pici.se/pictures/WTGuKJbGi.jpg

  Angående moms så vore det väl möjligt att bara minska summan med 25% genom PHP när man skriver ut det i kassan? Därefter visa procent under den siffran som räknar samman vad allting kostar?

  Att åäö blir fel i automatiska mail borde väl bero på att headern är utf-8 och texten inte är formaterad för det, eller tvärt om. Det bör vara enkelt åtgärdat genom att ändra i header-funktionen, eller helt enkelt lägga till den om den inte finns redan.

  Jag är fortfarande intresserad av WP eCommerce, men är lite tveksam när jag ser att utvecklarna inte verkar särskilt intresserade av att fortsätta utveckla systemet.

 • per åström

  Stefan,

  1. Buggen har jag också lagt märke till. Ska försöka hitta orsaken..

  2. Ja, troligtvis enkelt beroende på hur mycket php man kan. Att jag tog upp det var för att det finns inställningar för hur moms/VAT ska hanteras men att oavsett inställning så fungerar det likadant, alltså en bugg:
  There are currently problems with this feature, so we suggest you keep the default “no” setting. från sidan http://www.instinct.co.nz/e-commerce/integrated/

  3. Ja, troligtvis enkelt om man vet hur man gör.

  4. Här är mina frågor i forumet: http://www.instinct.co.nz/forums/profile.php?id=3861

  Jag tror det finns stort sug efter en sån här shoppinglösning så antingen blir den här förbättrad eller så dyker det upp någon ny.

  Tipsa gärna om dina andra alternativ!

 • http://innovatoren.se Stefan

  Jag har förmodligen nämnt det tidigare, men säger det igen.

  Tidigare så var jag helt insnöad på Magento, men allt eftersom forumet tystnar och människor lämnar så blir jag tveksam.

  För tillfället står valet mellan WP eCommerce och Prestashop. WP eCommerce känns simpelt och jag tror att en installation där går snabbare. Prestashop har andra fördelar som en väldigt aktiv community och många utvecklade moduler. Det känns även som att Prestashop kommer att få en längre livslängd.

 • per åström

  Hittade den här också, Market Theme, http://www.markettheme.com/tour, den kan vara intressant att se närmare på?

 • http://innovatoren.se Stefan

  Alla jämförelser är alltid subjektiva. Hittade denna som jämför andra system, men kommer fram till ett helt annat resultat:
  http://www.instinct.co.nz/e-commerce/product-comparisons/

  Jag har funderat mer på det och nu beslutat mig för att ge WP eCommerce ett försök.

  Att fixa småsaker i PHP och HTML/CSS är inga problem, så har du upptäckt några andra saker som måste fixas så kan jag ta en titt på det.

  Ska försöka ta mig en titt på språkfilen och se om man inte enkelt kan sortera bort alla rader som redan är översatta. För att på så vis få bättre perspektiv på vad som är kvar att fixa.

 • per åström

  Spännande Stefan, jag ska gå igenom min anteckningar och se ifall det är något mer jag inte rapporterat.

  Hoppas det går bra, du får rapportera kontinuerligt (och räkna timmarna..:) !!

 • Masse

  Intressant att följa bygget (mest jag) och intressanta barnkläder (mest frun)! Lycka till i fortsättningen med Lemoncurd och nya jobbet på TV4. Välkommen till Bonniers för resten!

 • per åström

  Tack Masse! Då vet du var du handlar julklappar till barnen – både egna och andras.. 🙂

 • http://www.youngminds.se Malte Jansson

  Jag sitter i samma sitts, har dock hittat ett liknande plugin till wordpress som är roligt. Googla market theme, om du vill ha det kan jag skicka det.

  Jag har dock inte fått snurr på det. Jag vill få upp en webbshop och få erfarenhet inom det. Kan vara en fördel att börja nu vid 18års ålder.

  Men har du några tips, ska jag köpa ett av någon som har en shop. Ex dig 🙂 Eller lägga en massa tid på att knepa fram ett fungerande själv. Har en massa andra projekt vid sidan om, men en webshop är ett must för mig.
  Vänligen

  Malte Jansson

 • per åström

  Hej Malte, att kunna förändra och arbeta i shoppen själv är att föredra för då kommer du billigt undan (men du får betala med din tid…). Om du har förkunskaper, kanske kodat lite php och kört lite wordpress så tycker jag du ska testa eCommerce eller market theme. Som jag skrev så tog det tid att komma igång och förstå och förändra det jag ville ändra, men nu när jag kommit över tröskeln är det ganska enkelt att lansera ytterligare shoppar. Och licenskostnaden för shoppen är 0 kronor och det är svårt att slå.

  Jag tycker inte du ska bygga en shop själv, det kommer ta låååååång tid. Försök hellre lägga tid i någon av opensource-projekten, då får du tillbaka en bättre produkt.

  Om du sätter igång med eCommerce (nyligen uppdaterad till 3.6.9, jag använde 3.6.8 RC1) och det dyker upp några frågor så pröva ställ de till mig, kan jag hjälpa till så gör jag det gärna!

 • http://www.apaper.se Malte

  Okej. Problemet är bara att wp känns lite för klent. Lite som att om man växer är det för litet? Har jag fel eller? Funderar på cubecart eller zencart. Vad tror du? jo har lite problem med market theme 😛 kollla ungtforlag.se/webshop

 • per åström

  Ledsen för sent svar men jag har varit utslagen ett tag….

  Om du behöver alla funktioner som Cubecart eller Zencart använder kommer du sakna en del i WordPress-lösningen. Det handlar nog om hur man ska använda lösningen och hur pass bra allting måste fungera. Vid en order per vecka kan man hantera en del manuellt arbete, vid en order per dag lite mindre och har man många orders per dag vill man att allt ska vara så automatiserat som möjligt.

  Sen tror jag det är bra att kolla hur fort man kommer igång med de olika lösningarna. Det är alltid roligare att komma igång och känna av lite hur det fungerar jämfört med att köra ett halvår i källaren innan man har något att visa upp.

  http://ungtforlag.se/webshop fungerar inte alls just nu, så här ser det ut: http://skitch.com/perkovich/bn91c/wordpress-fel. Fredagsjobb 🙂

 • Karl

  Hej Per!

  Jag har också precis börjat bygga en webb-shop med hjälp av WP e-Commerce och jag måste säga att jag kan hålla med om nästan allt det du skriver. Tycker ändå att det är en väldigt intressant lösning med mycket potential.

  Jag har dock en fråga som du kanske kan svara på. Kan man lösa vanlig betalning via betalkort genom WP e-Commerce eller är man låst till Paypal? Paypal kräver väl att besökaren redan har ett konto där? Det känns som många potentiella kunder försvinner om man bara erbjuder det i så fall.

  Ha det gott!

 • per åström

  Nej, det går att ta emot betalningar på Paypal utan att användaren är registrerad men det är byggt på ett sätt som gör det lite otydligt. Stora länkar till inloggning, små länkar till “bara betalning”. Det är nog bra att vara extra tydlig på sidan där man skickas iväg till Paypal om att det inte behövs registrering. Har du fått upp din shop?