Barfota med skor

Det började ju med det här med att välja löpskor och det missnöje jag kände över alla alternativ. Löpskosortimentet idag är hitech på ett väldigt marknadsfört sätt och trots att jag alltid köpt noga utvalt har jag ändå fått problem med leder och benhinnor. Kort sagt: jag litar inte på skotillverkarna.

Nu har jag för första gången börjat läsa om löpning. Det borde jag gjort tidigare.

För min del finns det två alternativ (Matrix-style!): the red pill or the blue pill.

The blue pill är att fortsätta som tidigare: köpa en noggrant utprovad sko med rejäl dämpning, stöd för hålfoten, stabila sidor, spejsigt namn och hoppas det blir bra.

Eller the red pill: inse att den moderna löpskon är en del av en industri som skapat ett behov av avancerade skor som vi egentligen inte behöver: några miljoner års evolution har gett oss tillräckligt bra fötter och hittills har ingen sko lyckats bättre och överträffat den mänskliga fotens egenskaper.

Den dämpning som Nike började med när de uppfann löpskorna på sjuttiotalet var ett nytt påfund och revolutionerande. Men – och stort men – ingenting som människan saknat eller behövde (“the Nike Scam“). Däremot gick det att sälja mycket skor på det och därmed tjäna mycket pengar. En industri föddes.

Med den dämpade sulan började vi också springa annorlunda och landa på hälen. Hälen – stum, stel och onaturlig att landa på – istället för mitten eller främre delen av foten som fungerat utmärkt i alla tider. När användarna fick problem med kroppen med det nya löpsteget kontrade skotillverkarna med bättre dämpning = ännu mjukare häl-landning – och så vidare, och därmed var spiralen igångsatt.

Så vägen framåt – Red Pill: om mina skor tidigare fyllt tre funktioner: skydda mot underlaget, dämpa smällen i steget och vara snygga så kommer jag nu prova gå ner till en eller två funktioner: skydda mig mot underlaget och se ok ut. Dämpningen får foten själv ta hand om så som den gjort tidigare och så som den gör för resten av jordens levande varelser. Kort sagt barfota men med lite skydd mot underlaget.

För det här behövde jag alltså nya skor, lära om steget, träna upp nya muskler.

Från och med nyligen springer jag i Vivo Neo. Tre millimeter odämpad sula under hela foten (ingen klack – lika tjock under hela foten, inget stöd för mellanfoten), flexibla och lätta.

Har kört några försiktiga rundor redan. Hur det känns? Inte bra: haft träningsvärk, svårt springa avslappnat, sprungit långsamt plus att jag måste tänka mycket på hur jag gör något som jag tidigare kunde utan att tänka.

Återkommer om detta.

Ett fåtal av hundratalet webbsidor och bloggar jag läst finns taggade på pinboard.

Tags: , , , , , ,

 • Ola Henriksson

  Spännande! Ska bli intressant att följa. Själv har jag aldrig haft problem med dämpade skor. Lycka till. Men oavsett filosofi kring dämpning är vårt sätt att röra oss idag ganska konstgjort. Betalade nyss 645 kr för Lidingöloppet. Snacka om industri.

 • Ola Henriksson

  Spännande! Ska bli intressant att följa. Själv har jag aldrig haft problem med dämpade skor. Lycka till. Men oavsett filosofi kring dämpning är vårt sätt att röra oss idag ganska konstgjort. Betalade nyss 645 kr för Lidingöloppet. Snacka om industri.

  • http://strm.se per åström

   Ja, anmälningsavgifterna ja. Håller med. Det är vår motsvarighet till att fälla en gnu kanske? 

   Men vilken lyx att du inte haft problem hittills, få förunnat.

 • http://strm.se per åström

  Ja, anmälningsavgifterna ja. Håller med. Det är vår motsvarighet till att fälla en gnu kanske? 

  Men vilken lyx att du inte haft problem hittills, få förunnat.

 • http://twitter.com/cjkihlbom CJ Kihlbom

  Jag bytte till barfotaskor för två år sedan (Vibram FiveFingers) eftersom jag inte kunde springa i vanliga skor p.g.a. knäproblem. De första veckorna var jobbiga med en brutal träningsverk i vaderna. Efter ca en månad gick det mycket bättre dock. Jag har hittat ett naturligt löpsteg och känner mig väldigt lätt när jag springer. Jag är inte supersnabb, men siktar på att springa Midnattsloppet i Göteborg under 45 minuter. Det är jag nöjd med.

  Det viktigaste för mig är dock att jag nu tycker att det är väldigt roligt att springa. Innan kändes det bara jobbigt.

  Ser fram emot att höra mer om dina erfarenheter! Lycka till!

 • http://elabs.se/ Elabs

  Jag bytte till barfotaskor för två år sedan (Vibram FiveFingers) eftersom jag inte kunde springa i vanliga skor p.g.a. knäproblem. De första veckorna var jobbiga med en brutal träningsverk i vaderna. Efter ca en månad gick det mycket bättre dock. Jag har hittat ett naturligt löpsteg och känner mig väldigt lätt när jag springer. Jag är inte supersnabb, men siktar på att springa Midnattsloppet i Göteborg under 45 minuter. Det är jag nöjd med.

  Det viktigaste för mig är dock att jag nu tycker att det är väldigt roligt att springa. Innan kändes det bara jobbigt.

  Ser fram emot att höra mer om dina erfarenheter! Lycka till!

  • http://strm.se per åström

   Just den typen av historia har jag läst många gånger nu. Som jag skrev – önskar att jag började läsa om sånt här lite tidigare. Har alltid haft lite småproblem men eftersom jag sprungit så lite och i omgångar så har det varit under kontroll. Men du och alla som låter så nöjda är bra inspiration.

 • http://strm.se per åström

  Just den typen av historia har jag läst många gånger nu. Som jag skrev – önskar att jag började läsa om sånt här lite tidigare. Har alltid haft lite småproblem men eftersom jag sprungit så lite och i omgångar så har det varit under kontroll. Men du och alla som låter så nöjda är bra inspiration.

 • hgh

  In the end of the summer, stores generally will change garments according to the big, you think about a good shot? Coach Outlet Online also at this time to provide the most preferential price oh. In theCoach Outlet has many beautiful product, there must be a you like. Now Coach Outlet Online post a free, and Coach Outlet Online play three fold sell, so preferential price also is only thatCoach Outlet Online have.Coach Outlet  will not because low price and defective product to you, Coach Outlet Online sent as always is high quality and low price, let the public have to buy it. And not for promotion will not send you a gift. Coach Factory Outlet  will give you a nice present. You can then we choose to buy a single product, such as glasses, purse, also can buy combination suit, such as bag bag with glasses, add the purse,Coach Outlet Online suggest that you buy more favourable. Suit Coach Factory Outlet  will end in the summer before lit a time you enthusiasm, don’t blameCoach Outlet OnlineCoach Factory Outlet  just meet your heart’s deepest shopping desire. Hurry up to Coach Outlet Online and waiting for you!